Politikern

Stålsmeden Carl Fredrich Christian Mählers sonson Johannes, född 1776-09-28, arbetade som dräng borta i Österstrinne, men så blev han sjöman och då tog han sig efternamnet Strindlund. När han gick i land för gott så gifte han sig med en bondeänka i Björkäng, men hon dog samma år de gifte sig. Han gifte sig då med Margareta Jansdotter ifrån Skärvsta och han flyttade dit och blev torpare. Äldste sonen Johan född 1814-02-01 i Skärvsta blev glasmästare och gifte sig med Lisa Greta Billfors. De flyttade så småningom till Sidensjö och de fick nio barn. Deras äldsta barn Johan född 1856-08-08 flyttade till Sollefteå och gifte sig med Märta Johanna Sörlin ifrån Näs, Långsele. De fick nio barn. Johan blev handlare och mejeriföreståndare i Sollefteå. Ett av deras barn var Gerhard Strindlund, född 1890-04-24 i Skärvsta. Han blev dräng borta i Öster Graninge och gifte sig med den 23 år äldre kvinnan Kristina Nordling. De fick inga barn tillsammans. Gerhard och Kristina flyttade så småningom till Skedom i Multrå. Det berättas att Gerhard tog med sig korna och vandrade med dem rakt över skogen förbi Granholmstorpet vid Knäsjön där K U Granholm stod och såg Gerhard och korna gå förbi.

GStrindlund

    Gerhard Strindlund var bonde i Skedom men blev även politiker och ämbetsman. Han invaldes 1921 i Riksdagens Andra Kammare av Bondeförbundet i Västernorrlands län och blev en av partiets mest uppmärksammade representanter för Norrland.

Den 7 april 1933 var de tre bondeförbundsriks-dagsmännen Axel Pehrsson-Bramstorp, Gerhard Strindlund och Olsson i Golvasta hembjudna på middag till den socialdemokratiske jordbruks-ministern Per Edvin Sköld i Äppelviken i västra Stockholm. På plats fanns också finansminister Ernst Wigforss. Statsminister Per Albin Hansson var i högsta grad införstådd.

Middagen blev historisk, den lade grunden till krisuppgörelsen, av belackarna nedlåtande kallad kohandeln, mellan bondeförbundet och socialdemokraterna den 27 maj samma år. En uppgörelse som förändrade Sverige.

Gerhard tillhörde 1925-41 Statsutskottet och var juni-sept. 1936 socialminister under Bramstorp och dec. 1938-dec 1939 kommunikationsminister under P. A. Hansson. Gerhard som tagit betydande del i jordbrukarnas organisationsarbete och i offentliga utredningar samt haft säte i olika styrelser, blev 1941 överdir. och chef för Skogsstyrelsen fram till 1954. Han var även ordförande i Järnvägsrådet.

Gerhard Strindlund avled 1957-10-10.

Olof G Strömberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>