Hitta släkten i Amerika

VictorBernardMaler_foto

Jag använder hemsidan http://www.ancestry.se väldigt mycket när jag söker efter personer som emigrerat främst till USA, men även till Canada. Varje gång man söker där tycker jag man hittar nya databaser, nya uppgifter och får upp nya spår. Jag har hittat mycket uppgifter om emigranter från Ådals-Liden på denna hemsida, men tyvärr krävs det abonnemang för att kunna söka i databaserna.
I går kväll (läs 28 mars 2009) eller snarare natt blev jag sittande vid datorn och sökte fritt efter personer. Hittade då en databas som innehöll utskrivna pass mellan 1795-1925 i USA. I denna databas hittade jag två pass som var utskrivna till personer som hade koppling till Ådals-Liden. Dels var det Victor Berner Maler, född 1892 i Ådals-Liden, dels Hannah Dahl (född Mähler också), f. 1887 i Resele. Passet för Victor Berner var utfärdat den 19 november 1924 och det stod antecknat att passet skulle användas för att besöka släktingar i Sverige och i Norge. Det fanns även många flera spännande uppgifter i passet. Han hade anlänt till USA den 29 september 1914 ifrån Penticton, British Columbia, Kanada och hade därefter bott i Minnesota och North Dakota. Vid tillfället för passets utfärdande var han bosatt i Bisbee, North Dakota, där han var smed. Det berättar också att han var 5 fot och 5½tum lång, hög panna, blå ögon, rak näsa, munnen var medium (vad det kan innebära?), runda kinder, ljusbrunt hår, ljus hy och ovalt ansikte. Han hade även ett ärr vid andra leden på vänstra tummen. I passet fanns också både fotografi på Victor Berner och hans egenhändiga namnteckning. Fotografiet är inte så bra eftersom det troligtvis är skannat ifrån en mikrofilm.

Jag ska forska vidare och se om jag hittar några mera uppgifter om hans resa tillbaka till Sverige och Norge.

VictorBernardMaler_signatur

Uppdatering: Victor Berner Maler återvände redan i februari 1925 till USA. Han anlände till hamnen i New York den 24 februari med skeppet Drottningholm. Skeppet hade avrest tio dagar tidigare ifrån Göteborg. Söker man i passagerarlistorna verkar det vara omkring 850 personer som åkte med båten denna resa. Hittade även honom i census 1920 i Bisbee, Towner county. Han var då gift med Martha, f. omkring 1900 i Norge. Detta förklarar varför han skulle besöka släktingar i Norge också. De finns även med i census 1930 på samma ort. Då har familjen vuxit med fyra barn, två döttrar och två söner. Han dog den 14 februari 1955 i San Bernardino county, Kalifornien.

This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>